USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bakan Nebati: Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, istihsal odaklı ve eksiksiz müşterek büyümeyle nesir etmeye bitmeme ettiğimiz çelimli yarınlarımızın, şu demek oluyor ki Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir." dedi.

Bakan Nebati: Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir
03-02-2023 05:08
İstanbul

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri" adlı programda meydana getirdiği konuşmada, bundan 100 yıl evvel, elbette ki milletin gelişigüzel indinde ferdiyle topyekun indinde İstiklal Mücadelesi verildiyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu Türkiye Yüzyılı ekranların da aslında ülkenin İstikbal Mücadelesi bulunduğunu belirtti.

Salgının, savaşın, besin ve erke krizlerinin, nekahet beklentilerinin, hava krizi ve jeopolitik gerilimlerin ardı peşine yaşandığı, adeta indinde krizler çağlarında bile ekonominin, az şimdi kâffesi geniş göstergelerde gayrı ülkelerden artı ayrışarak güçlenmeye bitmeme ettiğini vurgulayan Nebati, Türkiye'nin 2022'nin evvel 3 çeyreğinde, nice mütekâmil ülkeyi geride bırakarak yüzdelik 6,2 büyümeyi başardığını dile getirdi.

Makine ve donatı yatırımlarındaki geceli gündüzlü büyümeyi de 3 yıla çıkarmayı başardıklarını anlatım fail Nebati, yatırımların GSYH'ye oranının 2002'de yüzdelik 17,1 düzeyinden 2021'de yüzdelik 25,2 seviyesine çıktığını söyledi. Nebati, "Biz bu gelişimleri dikkate alarak ulusal gelirimiz bundan sonradan faize değil yatırıma gidiyor diyoruz, bazıları çıkmak bütçenin envestisman ve getiri masrafını karşılaştırıyor. Onu da gidip kusur hesaplıyor. Bütçedeki envestisman harcamasının, kapital giderleri ve kapital transferlerinden oluştuğunu bile ezbere yahut bilmezlikten gelmiş şekilde hemen kapital giderlerine bakıyor. Bakan kim? Uzmanlar." diyerek konuştu.

Bütçedeki getiri giderlerinin payının 2002'deki yüzdelik 43'lerden ahit yüzdelik 10'lara derece indirmeleri yardımıyla eğitime, sağlığa, ulaşıma başlangıç döndürücü şimdi indinde tomar eşme ayırdıklarından tek fakat tek bahsedilmediğini, bütçedeki envestisman masrafının hemen indinde kısmının getiri giderinden şimdi düşüt bulunduğunu gündeme getirerek esas başarıların üstünün örtülmeye çalışıldığını anlatım fail Nebati, şunları kaydetti:

"Bunlar, kılıç parasal istikrarı pekitmek düşüncesince Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarını uygulamaya aldığımızda da 'Hazine'nin dibine heyecan koydunuz, parasal disiplini bulunmayan ettiniz.' deyip durmuşlardı. Şimdi dönerek 1 senenin muhasebesine bakıyoruz, elhamdülillah bütçemiz akıbet yılların en dobra performanslarından birisine ulaşmış. 2022 yılı, konuşalım. Biz faizi, ulusal gelirin bütçe içerisindeki payını uyguladığımız politikalarla şimdi da azaltacağız. Yine biz, düşüt getiri içinde vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı şimdi da artsın diyoruz, aykırılık ise getiri lobilerinin sözcüsü denli davranmaya bitmeme ediyor. İşte bizimle aykırılık arasındaki esas ayırt budur. Uyguladığımız bu politikaların etkisiyle, endüstri ek değerinin GSYH'deki oranı akıbet devirde ehemmiyetli indinde artma kaydetmiştir. Büyüme, envestisman ve dış satım artışları yardımıyla istihdamda da iri başarılar elde ettik. Yıl 2022. 2022'den bahsediyoruz. Ülkemizde istihdam edilen isim sayısı 31,6 milyon kişiyle zamanı zirvesine ulaşmıştır. Salgın ve hemen sonra toparlanma emareleri başlangıç gösterirken savaşın eksiksiz dünyayı tesiri dibine almış bulunduğu indinde yıldan, akıbet 100 senenin en güç yıllarından bir tanesi bulunan 2022 yılından bahsediyoruz. Öyle oturup konuşmak, anca atıp tutmakla olmaz. İhracattaki rekorlarımızın da ardı ardı kesilmiyor. Bugün de hanuman kocaoğlan ihracatımız güzeşte senenin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 10,4 artma kaydederek 19,4 bilyon dolarla en erdemli hanuman kocaoğlan rakamına ulaştık. Yıllıklandırılmış ihracatımız böylelikle 256 bilyon dolara yükselmiştir."

Turizmde de Rusya-Ukrayna Savaşı'na karşın zamanı zirveleri aşmayı başardıklarını, 2022'deki 46,3 bilyon dolarlık gezim gelirleriyle turizmin giranbaha yılı bulunan 2019'un da üstünde indinde başarım sergilendiğini özetleyen Nebati, bundan sonradan da gastronomi, keyif ve ekin turizmi denli bölgelerde ülkenin potansiyelini yaşama geçirmeye bitmeme edeceklerini söyledi.

"Enflasyonu inşallah başlangıç döndürücü şimdi aşağılara da indireceğiz"

Bakan Nebati, bu başarıların peşinde soluksuz indinde gayret, adanmışlık ve cesaret, 20 yıldan beri oluşturdukları etkin, çelimli ve sarsılmaz temeller bulunduğu denli güzeşte yıl devreye aldıkları Türkiye Ekonomi Modeli bulunduğunu dile getirerek şöyleki bitmeme etti:

"Ülkemizin bu başarılarının gelişigüzel indinde aşaması, Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın çelimli ve vizyoner liderliğiyle örgülü ve bayındırlık edilmiştir. Kimse bunun aksini tez edemez. Esasen Türkiye Ekonomi Modeli, istihsal odaklı ve eksiksiz indinde büyümeyle nesir etmeye bitmeme ettiğimiz çelimli yarınlarımızın, şu demek oluyor ki Türkiye Yüzyılı'nın da teminatı niteliğindedir. Bizler yatırımda, istihdamda, istihsal ve ihracatta beraberinde atılımlar hazırlamaya bitmeme ederken ülkemizi bu kulvarların gelişigüzel birinde başlangıç döndürücü şimdi ilerilere gene beraberinde taşıyacağız. Öte yandan, 2022 yılını toptan sarsıntıların gölgesinde erdemli indinde enflasyonla geçirmiş olsak da aldığımız önlemler ve beklentilerdeki iyileşmeyle beraberinde bitmiş teşrin ayında düşüşe başladı. Bu nabız ara ayında da artarak bitmeme etti. Kasım ayında boynunu, ara ayında belini kırdık. Bu iş sırayla. Milletimiz ve ekonomideki kâffesi paydaşlarımızla beraberinde savaşım vererek, enflasyondaki artma eğilimini dun cepheli çevirmeyi baştan sona beraberinde başardık. Enflasyonu inşallah başlangıç döndürücü şimdi aşağılara da indireceğiz. Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında çalışan dayanaklık etmek ve motivasyon programları uygulamayı sürdürüyoruz. Gençlerimizden, kadınlarımıza, esnafımızdan, çiftçimize, sanayicimizden turizmcimize kadar, üreten, istihdam oluşturan, ülkemize bedel katan gelişigüzel ki var ise geceli gündüzlü indinde halde desteklemeye bitmeme ediyoruz."

Selektif itimat politikalarıyla kâffesi kaynakları yaratıcı alanlara izleyeceği yolu göstermeye iri indinde dikkat gösterdiklerini, 2022'de gerçekleşen ticari itimat artışının yüzdelik 33'ünün imalat sanayisine, yüzdelik 20'sinin ise tecim sektörüne tahsis edilen kredilerden sağlandığını dile getiren Nebati, Başta KOBİ'ler peyda etmek şartıyla şirketlerin finansmana erişimini iri seviyede kolaylaştıran kefillik imkanlarını da daima artırdıklarını, yaklaşan devirde 14 KGF paketiyle 250 bilyon lira itimat tutarını kullanıma sunduklarını, bu kredileri kullandırırken de güvence problemi yüzünden krediye erişmekte meşakkat çekici firmalara evleviyet verdiklerini, kimseyi katiyen geride bırakmadıklarını kaydetti.

Bakan Nebati, mavera yandan, dünkü duyuru ettikleri Katılım Finans Garanti Fonu'nun kararnamesinin yayınlandığını belirterek çiftçi, sanayici ve esnafın gelişigüzel muhtelif talebini karşılamaya amade olduklarını anlatım etti.

Nebati, vatandaşların ve ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak kamuya bulunan yükümlülüklere ifa kolaylığı getiren Kanun Teklifini de Meclise atıf ettiklerini, Plan ve Bütçe Komisyonunda benimseme edilen bahis konusu Kanun Teklifinin Genel Kurulda görüşüleceğini aktardı.

Vatandaşların yapılandırılan borçlarını 4 yılda ve maaş taksitler şeklinde 48 taksitte ödeyebileceğini, ifa süresini derinliğine tuttuklarını fakat şimdi endamsız müddette ifa etmek isteyenlere de başkaca avantajlar getirdiklerini tamlayan Nebati, şöyleki bitmeme etti:

"Yapılandırılan düyun önceden ödenirse elhak önemsiz oranlar uygulayarak hesapladığımız Yurt İçi-ÜFE ücretinin yüzdelik 90'ından vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan namus borcu yönetsel servet cezası ise esas alacaktan da yüzdelik 25 oranında iskonto yapıyoruz. Teklifte, matrah artırımı ve stok, sandık ve ortaklardan alacaklara bağlı kayıtlarının düzeltilmesi olanağı sağlayıcı düzenlemelere de toprak veriyoruz. Bu çalışmayla en ehemmiyetli düzenlemelerden biri de bağış dairelerimize vergi, ceza, getiri denli ne türden olursa olsun borcu mevcut yurttaşlarımızın 2 bin lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz. Herhangi indinde müracaat yapmasına da ister kalmaksızın. Küresel tutum şümullü değiş ve dönüşümler yaşarken biz de ülkemizi gelişigüzel bakımdan Türkiye Yüzyılı'na en dobra halde hazırlamayı sürdürüyoruz."

İstanbul Finans Merkeziyle ilişik kanuncu düzenlenmeleri yaptıklarını belirterek merkezin önemini aktaran Nebati, "Tam Türkiye Yüzyılı'na ve İstanbul'a reva indinde mal merkezi. İstanbul Finans Teknoloji AŞ'yi de kurarak İFM'yi ayrımsız vakitte indinde Fintek merkezi biçimine getiriyoruz. Yakın indinde zamanda, hem evcil hem de ecnebi yatırımcıların ilgisiyle lehçe indinde finans, tecim ve uygulayım bilimi üssüne dönüşeceğine beraberinde şehadet edeceğiz. Bugün orada toprak düzlük önümüzdeki süreçte parlak indinde merkezde toprak almış bulunduğu düşüncesince dobra indinde envestisman yaptığını da görmüş olacak. İstanbul'un ayrımsız vakitte inzimam mal dalında da indinde tarz biçimine gelmesi ve inzimam mal piyasasının gelişimini okunabilen sürdürmesi düşüncesince çalışmalarımıza bitmeme ediyoruz. Bu kapsamda kurulacak bulunan Katılım Finans Kefalet Şirketi'ne Hazine ve Maliye Bakanlığımız adına yüzdelik 4 oranında hisseyle katılma edeceğiz. Diğer yandan, anadan görme envestisman araçlarına sayısal analizör üretmeyi de sürdürüyoruz. Özellikle Darphanemiz kabilinden meydana gelen Altın Sertifikası ihracı, ferdî yatırımcılarımız kabilinden iri indinde candan karşılanmıştır." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler