Yükseklik korkusuna karşın yel türbini ve gökdelenlerde çalışıyor

İzmir'de canlı adrenalin tutkunu Hazel Kaya, yel türbini ve gökdelen kabil onlarca mt. yükseklikteki yapılarda emek harcamayı müstelzim mesleğini yükseklik korkusuna karşın başarıyla yürütüyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İzmir

Yüksek yapılarda ameliye ip sistemleri kullanarak etkin "iple erişim teknisyenleri"nden Kaya, mesleği Türkiye'de eden az sayıdaki hanımdan bir tanesi şekilde dikkati çekiyor.

Çocukluğundan buyana adrenalin tutkusuyla uç sporlara nazarıitibar duyan 30 yaşındaki Kaya, 11 sene önceki başladığı darülfünun öğrenimi esnasında dağcılık kulübüne unsur oldu.

İlk kayaç tırmanışında aşırı şişman korku canlı fakat dostlarının desteğiyle vazgeçmeyen Kaya, 2017 senesinde besin mühendisliği bölümünden yetkilendirilmiş beli ve İzmir'e yerleşti.

Genç kadın, burada ayrışık sektörlerde çalıştıktan sonradan 2020 senesinde aylak kaldı. Babasının yönlendirmesiyle iple erişim teknisyenliği eğitimi meydan Kaya, sonunda namına toy birlikte iş piyasası açtı.

Hazel Kaya, işi gereği arada sırada yüksekliği 100 metreyi bulan birlikte yel türbininin iç ve aut kısımlarında, motosiklet kısmı yada kanadında bakım, güçlendirme, tamir, mertlik ve satıh esirgeme işleri yapıyor. Yıldırım düşmesi kararı hasar gören türbinleri de onaran Kaya'nın fariza noktayı arada sırada de 250 metrede birlikte gökdelenin çatısı oluyor.

Yüksek binalarda cıncık temizliği, yapı onarımı yada kurup takma emekleri da Hazel Kaya'nın icra ettiği işler ortada arazi alıyor.

Ekipmanlarının ağırlığı 16 kilogram

Hazel Kaya, AA muhabirine, iple erişim teknisyenlerinin, alışılmış yöntemlerle kazalı yada yüksek değerli bölgelere hususi ip teknikleri kullanarak erişip sunulan görevleri gerçekleştirdiğini anlattı.

Bu uran sebebiyle yapıların kontrolü, iş tamirat işleri, riskli yüksekliklerdeki montajlar ve yamaçlarında iş bulunan sahalarda, erişimi kuvvet bulunan noktalardaki işlerin hızlı, sakıncasız ve hesaplı birlikte biçimde yapılabildiğini kaydeden Kaya, Türkiye'de bu ahacık etkin kadın sayısının 10'dan az bulunduğunu söyledi.

İşini isteyerek yaptığını özetleyen Kaya, "Bir keresinde yüksek birlikte binada, içerinden yapılamadığı düşüncesince haricen camları silikonluyordum. Benim onları duyduğumu ayırt etmeyen içerideki dü eş dost geveze ederken bir tanesi 'ben evde silikon çekemiyorum, bu kız yapının haricinde ip üstünde nite yapıyor?' demişti. Bu beni gururlandırdı." diyerek konuştu.

En aşırı yel türbinlerinde emek vermeyi sevdiğini dile getiren Kaya, şu biçimde konuştu:

"Türbin içerisindeki asansör katkısı ile yukarıya çıkıyoruz. Asansör engebeli ise türbindeki merdivenden tırmanıyoruz. Vinç desteği ile ekipmanları türbinin cihannüma üzerindeki kısımlarından bir tanesi bulunan nacelleye (makine bölümü) çıkartıyoruz. Kanat akıllıca konuma vardığında türbin içerisindeki anahtar sistemini kullanarak türbini istediğimiz pozisyonda sabitliyoruz. Sonra ipleri nacelle içerisindeki istasyon noktasına sabitleyerek kanattan dun atıyoruz. Naccellenin üzerinden gerileyiş noktasına erişmek düşüncesince düzenlilik gibi yerdeki noktalara bağlanarak yürüyoruz. İplere vardığımızda dun atlamak düşüncesince hazırlığımızı tamamlıyoruz ve işe koyuluyoruz."

Hayatlarının kullandıkları ekipmana denyo olduğuna yer veren Kaya, fariza namına uyarınca ayrımlı ekipmanlar taşıdıklarını, ağırlıklarının 16 kilograma denli ulaştığını belirtti.

Hala yükseklik korkusu var

Yüksekte çalışmaya alışmasına karşın yükseklik korkusunun sürdüğünü kaydeden Kaya, şunları söyledi:

"Çocukluğumdan buyana yükseklik korkum mevcut fakat birlikte kemere, ipe bağlandığımda kendimi güvende hissediyorum. 200 mt. yükseklikte güçlü çalışabiliyorum fakat arada sırada babamla yürüyüşe gidiyoruz, kaş kenarında ışık çektirmek istiyoruz, ego korkuyorum, dun güçlü bakamıyorum. Sadece kemere bağlandığımda kendimi güvende hissediyorum. Yükseklik korkum o anda kayboluyor birden. Ekipmanlarımızın standardı bulunduğu düşüncesince ekipmanlara güveniyoruz. Tedbiri alırsanız riziko kullanılmamış fakat birlikte vebal yapmış olursanız hayatınıza servet olabilir."

Haftanın Öne Çıkanları

Düzceli anne oğul, "babaanne tarifiyle" anadan görme ekmek üretiyor

2022-04-23 15:10 - Yaşam

Yerli ve milli robotlar Tekirdağ’da

2022-04-24 19:59 - Teknoloji

Bülent Korkmaz: "Maçın 1. dakikasında her şey bitti"

2022-04-23 01:20 - Spor

Savaş ve kazançlı krizle boğuşan Yemenlilerin iri kısmı sıtma tehdidi altında

2022-04-25 15:21 - Dünya

Vezneciler şehidinin oğlu, babasının isminin verildiği okulda 23 Nisan şiiri okudu

2022-04-23 21:20 - Yaşam

Sarıyer'de şoförü indikten sonradan akım fail İETT otobüsü 15 vasıtaya çarptı

2022-04-24 21:24 - Gündem

Kongre üyeleri, Biden yönetimine 'Ukrayna sınırına kumluk hastanesi kur' çağrısı yaptı

2022-04-22 22:34 - Dünya

Zelenskiy: Rusya düşüncesince Ukrayna’ya tecavüz etmek hoppadak müşterek başlangıç

2022-04-23 00:21 - Dünya

Ukrayna'nın Rusya’ya ait savaş helikopterini düşürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

2022-04-23 16:10 - Dünya

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu protesto edildi

2022-04-23 20:41 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya