Yemen riyalindeki bedel kaybı ülkede kıtlık korkusunu körüklüyor

Yemen riyalinin döviz karşısındaki bedel kaybı, 2015'ten buyana iç savaşın pençesindeki ülkede dirim koşullarını şimdi da kötüleştirirken asliye besin ürünlerine fark ulaşamayanların sayısı artıyor.

Dünya - 3 yıl önce

Aden

Hükümete ilişkin kentlerde müşterek doların dünya tarihinde ilkin el kısaca 1400 riyale ulaşmasıyla yerel saygınlık birimindeki bedel kaybında dünkü müşterek koyu görüldü.

Yemen'de 2015'te yırtık sağlayan savaştan ilkin iç piyasada dolar fiyatı sayı farkı 215 riyaldi.

Riyalin bedel kaybı ülkedeki nice şehirde gıcırtı edilirken el krize çıkar biçim bulunması talebini sürdürüyor.

Husilerin kontrolü altındaki alanlarda ise doların 600 riyalden satılması dolayısıyla müşterek yıldan levent boylu süredir saygınlık biriminde abra bitmeme ediyor.

Bölgeler ortada düzey farkı başağrısı yaratıyor

Husiler ile hükümet güçlerinin kontrolündeki yerler ortada döviz kurundaki bu tutarsızlık, vatandaşların hayatlarında menfi yansımalara biçim açtı.

Güneydeki Aden kentinden, Husilerin kontrolündeki hükûmet merkezi Sana'ya saygınlık taşıma etmek isteyenler, dü il arasındaki düzey farkı dolayısıyla taşıma komisyonu yerine dökme miktardan daha fazlasını yapmak durumunda kalıyor.

Dövizin bedel kazanması ve hükümet bölgelerinden Husilerin kontrolündeki yerlere saygınlık taşıma dair ortaya çıkan isteksizlik, yurttaşlar açısından ehemmiyetli finansal sıkıntılara faktör oldu.

Sana'dan hükümet bölgelerine saygınlık transferi yapanlar, göndermeden ilkin dolara yahut Suudi Arabistan riyaline çeviriyor sonunda hükümet kontrolündeki alanlarda yerli saygınlık ünitesi oranını yakalıyor.

Fiyatlarda yüzdelik 100'e yaklaşan çoğalma var

Riyaldeki şişman bedel kaybı, asliye besin maddeleri de müdahale peyda etmek az daha ayrışık mamüllerin fiyatlarında da gözle görülmektedir artışa biçim açtı.

AA muhabirine mütekellim Taiz kentinden ev kadını Ümmü Abdullah, fiyatların tanım edilemez derecede yükseldiğini söyledi.

Ümmü Abdullah, "Bazı ev gereksinimlerini kabul etmek düşüncesince piyasaya gidiyoruz ve faziletkâr fiyatlar dolayısıyla şişman müşterek ide süresince art dönüyoruz." dedi.

Bir ayda fiyatların kısaca yüzdelik 30 arttığına dikkati çekici Ümmü Abdullah "Sadece asliye gereksinimleri ne alacağımızı düşünüyoruz. Her obje fiyatlı ve hal yok. Sadece Allah'ın lütfunu bekliyoruz." niteleyerek konuştu.

Gözlemciler uyarınca ise, hükümetin kontrolü altındaki alanlarda fiyatların müşterek sene süresince yüzdelik 100'e yaklaşan kalık durumda.

Ekonomik çöküntü kıtlık korkusunu artırdı

Özellikle besin ürünlerinin çok zamlanması nüfusunun şişman kısmı desteğe kadın bulunan Yemen'de kıtlık korkusunu daha da artırdı.

Yemenli Muhammed Ali Seyf , "Yetkililerin faziletkâr bedel krizini ele kabul etme mevzusundaki yetersizliği dolayısıyla kıtlık nice Yemenlinin kapısını çalıyor." ifadelerini kullandı.

Seyf, çay içmenin müşterek çeşit lüks, bembeyaz su içmenin ise birtakımı ailelerle sınırlanmış bir duruma geldiğini, kıtlığa benzeri koşulların oluştuğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), 16 Ekim'de Yemen'de açlığa akıbet verilmesi düşüncesince çabucak önlemler katılması çağrısında bulunmuştu.

WFP ülkedeki çatışmaların ve insanca krizin bitmeme etmesinin, açlıkla erinç karşıya küsurat Yemenlileri direk yaprakları yiyecek kabil akıbet basamak çetince koşullara atıf ettiğini açıklamıştı.

Hükümetin tedbirleri daha tesirini göstermedi

Yerel saygınlık biriminin bedel kaybetmesi ve fiyatların alevlenmesi karşısında hükümet, riyalin kıymetini arkalamak düşüncesince bazı adımlar atsa da daha bunun tesirleri görülmedi.

Yemen Merkez Bankası, 16 Ekim'de eğreti hükûmet merkezi Aden'deki 54 döviz bürosunun düzentileme ruhsatını bozma ettiğini açıklamıştı.

Yemen hükümeti de 21 Ekim'de döviz kurları üstündeki spekülasyonları frenleme ve yerli saygınlık biriminin ecnebi nukut karşısında bedel kaybetmesini tevkif çabalarının müşterek parçası yerine dünya içerisindeki işlemlerde döviz kullanılmasını yasakladı.

Ülke içerisindeki kâffesi saygınlık alıntı ve satım, hizmet, anlaşma ve alıntı satım anlaşmalarındaki işlemlerde millî paranın kullanılması sonucu meydan hükümet, dövizin yerli yerine kullanımının yasaklandığını fakat arsıulusal anlaşmalardan doğan muamele ve yükümlülüklerle sınırlandırıldığını açıklamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

NATO, diplomatik bürosunu kapatmasına rağmen Rusya ile diyalog kurmaktan yana

2021-10-20 18:34 - Dünya

Cicaldau 3. golünü kaydetti

2021-10-25 22:53 - Spor

The Bodrum Cup'ta yelkenler Çökertme'ye açıldı

2021-10-20 18:53 - Spor

Avrupa'da en baş döndürücü elektrikli ve hibrit arabalar satılıyor

2021-10-22 12:28 - Ekonomi

Erciyes'in 'titrek kavakları' güz renkleriyle bezendi

2021-10-23 11:23 - Yaşam

Köyde 10 senedir yegâne başına canlı Selami Salman evinde Vali Aydoğdu'yu mihman etti

2021-10-22 16:34 - Yaşam

Patlıcan Vadisi ile Nazilli’nin adını 7 kıtaya duyuran Gandak 97 yaşında vefat etti

2021-10-24 13:48 - Gündem

Pfizer: 'Pfizer/BioNTech aşısı 5-11 yaş grubunda yüzde 90.7 etkili'

2021-10-22 19:23 - Dünya

İngiltere Sağlık Bakanı'ndan kışın günce Kovid-19 hadise sayılarının 100 bine ulaşabileceği uyar

2021-10-20 20:53 - Dünya

Gelen su faturası dudak uçuklattı

2021-10-27 09:44 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya