Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcıları Türkiye'ye dönüyor

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni mütemmim bilgelik heyeti 46 çağ devam eden seferin peşi sıra bu tün ezanı İstanbul Havalimanı'ndan Türkiye'ye devir yapacak.

Dünya - 2 yıl önce

Antarktika

Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcıları 14 plan 120 adalet ilgilendiren 400 Liken ve 35 kilo kayaç örneği ile beraberce derya ve göllerden su, sediment, dar deli dolu örnekleri, esinti kontrolleri düşüncesince kozmik elektron incelemesi, dar proton sayımı, güneş banyosu ve albedometre ölçmeleri yaptı. Saha emekleri 20 yabanlık ekiple 18 çağ bitmeme ederken takım beraberinde bireyin 5 ayda yapabileceği işi 18 günde tamamladı.

20 yabanlık hilekârlık heyeti, 22 Ocak'ta çıktıkları yolculuklarında, 20 helikopter operasyonu, 100 saatlik bot çalışması, 18 günce meydan emek harcaması ile 46 günce seferlerinde 36 bin kilometre minval yaptı​​​​​​​. Ayrıca hilekârlık insanlarına bulundukları 80 metrelik Betanzos isminde gemide 26 sefine mensubu de dayanak oldu.

"Bir ahir kez düşüncesince çalışmanın start zamanı"

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, Türk Bilim Kampı’nın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’nda ön günden itibaren çalışmaların çabucak başladığını tabir ederek "Adanın yıldız doğusunda, lodosluk batısında ve yıldız batısında deli dolu bilimleri dalında göl, karaca ve denizden örneklemeleri (kriyokonit, zooplankton, liken, su, sediment, bentik ve ostrakod) yapıldı. Ayrıca, derya suyu filtrasyonu ile DNA izolasyonu amacıyla türlü icraat yapıldı. Yer bilimleri kapsamında, yüksekliğe ilişkin namına değişik anne kayaç örnekleri alındı. Jeodinamik arazi istasyonlarında 75 saatlik GNSS ölçmeleri gerçekleştirildi" dedi.

Yerli istihsal HAVELSAN GNSS ekipmanlarının muvaffakiyet ile kullanıldığını ve Horseshoe adasında yerleşmiş GNSS istasyonlarının verileri alınarak güncellemelerin sağlandığını tamlayan Yavaşoğlu şu biçimde bitmeme etti:

" Fiziki ilimler kapsamında, oşinografi, afiyet bilgisi ve yıldız bilimi dallarında değişik tetkikat yapıldı. Meteoroloji istasyonunun esbak yıla ilgilendiren verileri alınarak güncelleme işlemleri gerçekleştirildi. Bilimsel çalışmalarda plan katılımcıları öngördükleri örnekleme hedefine ulaştıklarını ve ayrıca kimi projelerde aştıklarını belirttiler. Özellikle deli dolu bilimleri dalında araştırı önleyen kez katılımcıları acemi beraberinde çeşit keşfinin mümkün bulunduğunu aktardı. Şimdi ilmî çalışmaların meyvelerini dercetmek düşüncesince ülkemize akıllıcasına yola koyulmuş bulunuyoruz. Bir ahir kez düşüncesince çalışmanın start zamanı."

"Burada mevcut tamamı devletler aut ilişkilerinden hür biçimde birbirlerine dayanak sağlıyor"

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan orijinal Oktar, ırak coğrafyada 6 senedir kalburüstü beraberinde geri bakım operasyonlar gerçekleştirdiklerini tabir ederek ‘Bu yıl, pandemi koşullarına karşın tamamı kez kadrosu ve kez kargoları bozulmamış huzurlu Horseshoe Adası’na ulaştı. 6 senedir zat operasyonlarımızı yürütüyor olsak da başka devletlerin tecrübelerinden bilistifade Antarktika’da etraflıca senelerdir icraat önleyen devletlere dayanak verecek seviyeye ulaştık.

7 günce karantina, 7 günce tayyare yolculuğu ve beraberinde kocaoğlan aşan müddet ile gemide geçirilen zamanda rastgele beraberinde dava ile karşılaşmadan seferimizi tamamladık. Barış ve hilekârlık kıtası Antarktika’da mevcut tamamı devletler aut ilişkilerinden hür beraberinde biçimde birbirlerine dayanak sağlıyor. Biz de zat coğrafyamızda yer aldığı kadar Antarktika’da da tamamı ülkelerle hâlâ gelecek ölçüde teşrikimesai geliştirmeye bitmeme edeceğiz" dedi.

"Türklerin seferleri dahilinde bana iane ika olanağını sağladıkları düşüncesince baş döndürücü mutluyum"

Bilim Seferi kadrosuna alkan kıtada meydan emniyeti ve bakım-onarım çalışmalarında dayanak bulunan 66 yaşındaki Şilili kanıt Alejo Contreras da "Bir ülkenin Antarktika’ya ön kadem basışını gözlerimle gitmek güvenilmez deneyimdi. Ayrıca Türklerin seferleri dahilinde bana iane ika olanağını sağladıkları düşüncesince baş döndürücü mutluyum. Bu beraberinde insanoğlunun başına baş döndürücü eşsiz gelebilecek beraberinde şey" yorumunu yaptı.

Contreras, "Türk Antarktik seferlerinin bu kadar etraflıca planlanması ise takdire değer. Çünkü Antarktika kimi şeyleri ön el bakmak yahut bellemek düşüncesince güçlü beraberinde yer. Türkiye Antarktika’da değme acemi seferde üstüne koyarak berk adımlar atıyor. Ben de bu seferlerin beraberinde parçası olabildiğim düşüncesince baş döndürücü mutluyum" dedi.

Gelecekte Antarktika’nın günümüzdeki vaziyetini müdafaasını düş ettiğini kaydeden Contreras, " Antarktika Anlaşması yardımıyla daim beraberce yönetilen bu kıta, ümit ederim ki uğur boncuğu devir bölünmez. Antarktika dört başı mamur şahısların ahenk ortamında ve içten yaşayabileceğinin kanıtı bulunan beraberinde kıta. Buradaki biricik yağı ise güçlü iklim koşulları. Dünya üstündeki her insanoğlunun bu kıtayı görüp görüşme edebilmesi editör ki önemli. Ancak bizzat Antarktika’nın sadece bilime bakım etmesi icap ettiğini düşünüyorum. Bu anne karaca dünyanın laboratuvarıdır ve bizim bu laboratuvara baş döndürücü dobra bakmamız gerekiyor. Başta Antarktika iktisap eylemek kıl payı dört başı mamur hayat alanlarımıza cemaat çıkmamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Bilim müşterilerini devir yolculuğunda, Horseshoe Adası’dan ayrıldıktan sonradan Dismal Adası’na uğrayarak burada çalışmalarını tamamladılar.

Ekip hâlâ sonra, Grandidier Kanalı, Penola Boğazı, Hovgaard Adası, Lemarie Kanalı, Neumayer Kanalı ve Gerlache Boğazı’nı geçerek Nansen Adası’na ulaştı. Bilim müşterilerini Nansen Adası’nda çalışmalarına bitmeme ederek Bransfield Boğazı’ndan geçerek Deception Adası’na ulaştı.

İspanyol bayraklı gemide Kovid-19 artı vakalarının görülmesi dolayısıyla ada üstünde mevcut Gabriel De Castilla istasyonundan 2 İspanyol hilekârlık insanı Türk Bilim insanlarının bulunmuş yer aldığı gemiye gelerek, Livingston Adası’ndaki İspanyol üssü Juan Carlos 1’e bırakıldı. Buradan tahsil edilen 7 İspanyol Bilim insanı ise King George Adası’nda Uruguay’a ilgilendiren Artigas ve Kore Cumhuriyeti’ne ilgilendiren King Sejong istasyonuna ulaştırıldı.

Türk hilekârlık kadrosundan Bulgaristan Bilim üssüne ziyaret

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve en yağışsız kıtasında 30 ülkeye ilgilendiren 100'e benzeyen ilmî araştırı üssü mevcut.

Türk Bilim seferleri kapsamında müstevli kuralları dolayısıyla bu sene ecnebi üslere rastgele beraberinde görüşme gerçekleştirilmedi. Ancak Bulgaristan Antarktik Enstitüsü ile TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü ortada sürdürülen teşrikimesai kapsamında 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne eklenmiş bulunan ve Bulgaristan’a ilgilendiren St. Kliment Ohridski istasyonunda istasyon önderi namına fariza önleyen Oleg Vassilev, kez kadrosunun ve 3 aydır adada çalışmalarına bitmeme fail Bulgar hilekârlık insanlarının da izole olduklarını tabir ederek, Türk kadrosunu üslerini görüşme eylemek düşüncesince davette bulundu.

Türk hilekârlık heyeti, Livingston Adası üstündeki istasyonu görüşme ederek istasyonda mevcut kampüs ve müzeyi gezip, adadan ayrılmadan evvela şişman foto çektirdi. İstasyondaki 10 Bulgar araştırman ile bu arada gemilerine dönen Türk Bilim Heyeti, King George Adası’na geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz ise Bilim Seferi kadrosunu Şili’nin Santiago şehrinde, Comodoro Arturo Merino Benitez havalimanında karşıladı. Akoğuz, takım ile beraberinde müddet lakırtı ederek kez ve meydana getirilen icraat kendisince hilekârlık aldı. Salgın tedbirleri nedeniyle, toplumsal mesafeli güzeşte görüşme, ekiple hatırat fotoğrafı çektirilmesiyle tamamlandı.

Türk Antarktika Bilim Seferi, Bulgar araştırmacıları ve Çek Antarktik Bilim Seferi kadrosunun Punta Arenas’a uçuşlarını sağlayarak evvela Punta Arenas hâlâ ondan sonra Santiago, Madrid ve İstanbul’a uçuşlarını gerçekleştirecek. 46 günce seferlerini bütünler takım bugün geceleyin ezanı saatlerinde İstanbul Havalimanı'na inerek Türkiye’ye dönmüş olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

American Express, Rusya ve Belarus'taki faaliyetlerini durdurdu

2022-03-06 23:24 - Dünya

Hentbol liginin 'gol kraliçesi' Perihan Topaloğlu, başarısıyla ölçüm topluyor

2022-03-07 12:14 - Spor

WSJ: Rusya, Ukrayna düşüncesince site savaşlarında görmüş geçirmiş Suriyeli ecnebi savaşçılar topluyor

2022-03-07 06:41 - Dünya

İspanya'da çok sağ, Ukraynalılar ile Müslüman mülteciler ortada farklılık istedi

2022-03-02 17:54 - Dünya

AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Dışişleri Bakanı Wang ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü

2022-03-08 02:05 - Dünya

Ravil Tagir, Emre Belözoğlu yönetiminde ligde ilk kez sahada

2022-03-08 00:02 - Spor

Ukrayna hastanelerinde kan derdi yaşanıyor

2022-03-06 18:56 - Dünya

İzmirli kadın ekmeğini 4 senedir boya badana ustalığından kazanıyor

2022-03-07 12:58 - Yaşam

Moldova sınırından seslenen Azerbaycan vatandaşı: 'Bize iyi davranıyorlar'

2022-03-02 00:14 - Dünya

Türkiye'deki Kırım Tatarları, Ukrayna'dan mevrut soydaşlarına araştırma görevlisi olacak

2022-03-06 16:55 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya