Motosiklet şoförleri 'güvenlik' düşüncesince otoyollarda hız düzenlemesi bekliyor

Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel Koordinatörü Öztürk, "Hız sınırı uygulaması dair arabalarda limitlerin 1 Temmuz 2022 zamanı ile 10-20 kilometre yükseltilmesi motosikletler ile elhak denktaş olamayan hız farkını şimdi da artırmıştır." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, "Hız sınırı uygulaması dair arabalarda limitlerin 1 Temmuz 2022 zamanı ile 10-20 kilometre yükseltilmesi motosikletler ile doğrusu denk olamayan hız farkını hâlâ da artırmıştır. Güvenlikteki riskleri hâlâ da ağırbaşlı boyutlara getiren bu düzenlemenin L3e sınıfı (2 tekerli motosikletler) da delik uğrunda bulundurularak baştan değerlendirilmesi gerekmektedir." dedi.

Türkiye'de bu ayın esasen itibaren tahsil edilen kararla, arabalar düşüncesince otoyollarda acemi hız sınırları belirlendi. Ancak motosikletler düşüncesince halihazırda otoyollarda ve bölünmüş yollarda 90 kilometre/saat bulunan hız limitleri dair ortak kombinezon yapılmadı.

Motosiklet dernekleri ve şoförleri kendileri düşüncesince ortak kombinezon yapılmamasının başta bölünmüş yollarda ve otoyollarda sürüş güvenliğini tehlikeye attığını belirtiyor.

"Yeni hız sınırlamaları, motosiklet güdücü ve yolcularının güvenliğini yıldırma ediyor"

MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, mevzuya bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, motosikletlerin, 10 sene öncekilere nazaran hâlâ dobra frenlere, hâlâ azimli ortak yapıya, hâlâ dobra cevap sağlayan ortak tatbikat yeteneğine, hâlâ çalışan kontrollere, yorgunluğu yıpratıcı geliştirilmiş ortak ergonomiye ve topu topu sistemlerde geliştirilmiş ortak güvenirliğe eş olduğuna dile getirdi.

Yeni hız sınırlamalarının motosiklet güdücü ve yolcularının güvenliğini yıldırma ettiğini ve ağırbaşlı ortak dirimsel riziko ile erinç karşıya bıraktığını tamlayan Öztürk, "Hız sınırı uygulaması dair arabalarda limitlerin 1 Temmuz 2022 zamanı ile 10-20 kilometre yükseltilmesi motosikletler ile doğrusu denk olamayan hız farkını hâlâ da artırmıştır. Güvenlikteki riskleri hâlâ da ağırbaşlı boyutlara getiren bu düzenlemenin L3e sınıfı (2 tekerli motosikletler) da delik uğrunda bulundurularak baştan değerlendirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Bu halde kaymakamlık nâkil nispeten aşkın sayıda motosiklet sürücüsü ve yolcusu bulunmaktadır"

Kayıtlı motosiklet sayısının 3,9 milyona eriştiği dikkate alınarak, motosiklet hız sınırlarının baştan düzenlenmesinin ve başta L3e kategorisi düşüncesince bulunan hız sınırlarının Yönetmelikte "Otomobil, M1, M1G" kategorisi düşüncesince sunulan (80, 90, 120, 130, 140 kilometre/saat) değerlere getirilmesinin ortak hacet biçimine geldiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"100 kilometre/saat çabucak seyretmekte bulunan ortak motosikletin peşi esna 120 kilometre/saat çabucak mevrut ortak anahtar (otomobil, karavan vb.), önündeki motosikletin hızına inememekte yahut bu hıza atlamak yerine, motosikleti terbiyeli ortak anahtar kendisine değerlendirip sollamakta ve yolun kenarında sıkıştırmaktadır. Motosiklet kullanmamış sürücülerin kestirim edemediği olay, dü tekerli bu aracın, yanından geçmekte bulunan iri ve çabuk kütlenin oluşturduğu iklim hareketlerinden etkilendiği, burgaç sebebi ile balans bozulmaları yaşamış olduğu ve başkaca şeritlerin ortak güzel sağına hücum etmek kararı çoğu kez mucurlu ve zıypak zemine yahut bariyerlere akıllıcasına kapılmak durumunda kaldığıdır. Bu halde kaymakamlık nâkil nispeten aşkın sayıda motosiklet sürücüsü ve yolcusu bulunmaktadır."

"6 maddeli çalıştay raporumuzu Bakanlığa sunacağız"

Tüm motosiklet kullanıcıları kabilinden yaşanmış bulunan bu sıkıntının, motosiklet sürücülerini başka vasıtalar ile bire ortak hızda, fazladan 5-10 kilometre/saat hâlâ çabuk derece derece kendisini garanti dibine kabul etmek anlamında ortak sığınma refleksine sürüklediğini aktaran Öztürk, son olarak, motosiklet sürücülerinin halihazır mevzuat ile hızlılık ihlali hazırlamaya zorlandığını tabir etti.

Bu kapsamda topu topu Türkiye motosiklet endüstrisi temsilcilerinin katılımıyla ortak çalıştay gerçekleştirileceğini ve buradaki çıktının Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımının beklendiği görüşmede paylaşılacağını bildiren Öztürk, hız limitlerini arıtırılmasının beraberinde "ışıklardaki 5 metrelik ön bölgede dü tekerli araçlara mukassem hususi alanın korunması", "özellikle elektrikli motosikletler düşüncesince aşamalı ÖTV düzenlemesi", "hurda teşviki", "yol düzenlemeleri" ve "ehliyet yasası" üzere konuların çalıştayın anne ruzname maddelerinden bulunduğunu laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bulutların üzerindeki bayır gelin böceği meraklılarını ağırlıyor

2022-07-04 12:04 - Yaşam

ABD, gazeteci Ebu Akile'nin ölümüne defa açan mermiyi Filistin'e iadeli etti

2022-07-04 08:03 - Dünya

Şehit Piyade Uzman Çavuş Serhat Bal, Düzce'de sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-07-05 19:02 - Gündem

Fatma Girik'in vasiyetnamesi düşüncesince silme davası açıldı

2022-07-07 20:03 - Gündem

Ukrayna Başbakanı Şmıgal, ülkenin kalkınması düşüncesince 750 bilyon dolar icap ettiğini söyledi

2022-07-04 23:03 - Dünya

Koruma altındaki 30 kelaynak göçe kol çırptı

2022-07-08 12:03 - Yaşam

Balkan coğrafyasından mevrut martir ve gazi torunları Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda

2022-07-04 22:03 - Yaşam

2022 yılı ek bütçesi ile e-ticarete müteveccih kanun Resmi Gazete'de yayımlandı

2022-07-07 08:01 - Gündem

CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile dünkü parçacıklar keşfedildi

2022-07-06 00:02 - Teknoloji

Nissan, elektrikli mobilitede dünkü çevrim başlattı

2022-07-03 11:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi bildirme edildi

01:05 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:06 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:05 - Gündem

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya