Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası, yöntem faizi bulunan ortak hafta vadeli ürem münakasa faiz oranının yüzdelik 19'dan yüzdelik 18'e indirilmesine değişmeyen verdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), yöntem faizi bulunan ortak hafta vadeli getiri münakasa faiz oranının yüzdelik 19'dan yüzdelik 18'e indirilmesine değişmeyen verdi.

Merkez Bankası'ndan meydana getirilen açıklamada, ''Gelişmiş devletler özellikle kazanmak kıl payı evren genelinde aşılamanın hızlanması global ekonomide toparlanma dönemini desteklemektedir. Bununla birlikte, dölleme oranlarındaki artışa karşın salgında toy varyantlar global konuşu çalışkanlık üstündeki dun taraflı riskleri çalışkan tutmaktadır. Küresel talepteki çabuk toparlanma, mal fiyatlarındaki faziletkâr seyir, birtakımı sektörlerdeki bildirme kısıtları ve transport maliyetlerindeki artma arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mahveden fiyatlarının yükselmesine sefer açmaktadır.

Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının global besin tutarları dair aksi yansımaları görülmektedir. Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, mütekâmil vatan tarz bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, bildirme kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla baş başa şişman seviyede eğreti özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, mütekâmil vatan tarz bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, başkaları malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Öncü göstergeler gayrimenkul süresince konuşu faaliyetin üçüncü çeyrekte aut alakanın de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Aşılamanın topluluğun geneline yayılarak hızlanması salgından aksi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve konuşu faaliyetin hâlâ muvazeneli ortak bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır.

Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan disiplin mal politikası akan işlemler dengesini fazlalık etkilemektedir. İhracattaki çelimli artma şevki ve aşılamadaki donanımlı ivmenin gezim faaliyetlerini canlandırmasıyla senenin art kalanında akan işlemler hesabının çok vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde tanıdık salah şevki değer istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme etmektedir.

Enflasyonda akıbet çağda gözlenen yükselişte; besin ve müstesna çekicilik fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden bildirme taraflı unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya ilişkin istem gelişimleri çarpıcı olmaktadır.

Bu etkilerin muvakkat unsurlardan kaynaklı yer aldığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı hasiyet hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin mutedil seyre dönmesi düşüncesince makroihtiyati yöntem çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, mal politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği pahalılık gelişimleri ve bildirme şoklarının oluşturduğu etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede mal politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesi işlenmiş ve yöntem faizinde tenzilat yapılmasına değişmeyen verilmiştir.

TCMB, değer istikrarı esas gayesi doğrultusunda enflasyonda mihman düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve meyan vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki hepsi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, vatan riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz mal ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin mihman yerine gerilemesi kanalıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir.

Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dimdik ve sürdürülebilir ortak biçimde devamı düşüncesince akla yatkın mefruşat oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecektir'' denildi.

İLGİLİ HABER
Merkez Bankası sonucu sonrası dolar ve euroda akıbet durum!
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya ikinci doz aşıda Türkiye ortalamasının üzerinde

2021-09-21 15:14 - Sağlık

Kulaktan çıkan davetsiz misafirler, görenleri şaşırtıyor

2021-09-21 16:28 - Sağlık

Aşı yaptırmayan hamile kadın koronaya yakalandı “Pişmanım” dedi

2021-09-21 15:44 - Sağlık

DSÖ Sözcüsü Harris'ten aşı karşıtlarına tepki: Sosyal medya yerine güvenilir kaynaklara başvuru

2021-09-21 14:24 - Sağlık

Uluslararası Kanser ve İyon Kanalları Kongresi çevrimiçi gerçekleştirildi

2021-09-21 15:49 - Sağlık

İstanbul'da aşılama oranı yüzde 83,4'e ulaştı

2021-09-21 16:18 - Sağlık

MHP Lideri Bahçeli: 'Zillet ittifakı adayının eşgali ve robot resmi bile çizilmiştir'

2021-09-16 19:00 - Politika

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu 2021-2022 akademik yıl açılışını gerçekleştirdi

2021-09-22 12:30 - Eğitim

Manavgat'ta orman yangını büyümeden söndürüldü

2021-09-22 15:06 - Gündem

Kurtaran 2021 Denizaltı Arama Kurtarma Tatbikatı devam ediyor

2021-09-20 11:00 - Gündem

İlgili Haberler

Fitch: Küresel firmaların yüzdelik 20'sinin notu hava değişikliği zımnında düşürülebilir

18:05 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Yellen: İklim değişikliği servet değerlerinde düşüşe sefer açabilir

01:05 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ faziletli olabilir

19:06 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:06 - Ekonomi

Kuraklık yaşanmış olan İzmir'de çiftçi hububat rekoltesinden endişeli

13:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya