Kırım'ın gayrikanuni ilhakının 8. senesinde Ukrayna'nın öbür şehirleri de bire bir zarar altınd

Kırım Yarımadası'nın Rusya kabilinden gayrikanuni ilhakının 8. senesinde, Ukrayna'nın gayrı şehirleri de ayrımsız tehlikeyle için karşıya kaldı.

Dünya - 2 yıl önce

Kiev

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Rusya yanlısı emektar Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üstüne 21 Kasım 2013'te gıcırtı gösterileri başladı.

Yanukoviç'in çıkmaz gösterileri ve halkın tepkisi üstüne 22 Şubat'ta ülkeden kaçmasının peşi esna Batı yanlısı siyasetçiler yönetimi devraldı.

Yeni yönetimin iş başına gelmesi üstüne yarımadada konuşlu mevcut Rus üssünden çıkan askeri birlikler ülkenin muhtelif şehirlerinde görünür bir duruma geldi.

Ukrayna ile Rusya ortada Rus Karadeniz Filosunun konumuyla ilgilendiren 28 Mayıs 1997 ve 21 Nisan 2010'da meydana getirilen anlaşmalara karşıt bulunmasına karşın Rus birlikleri yarımada üstünde akıntı ederek arsa değişikliği yaptı.

Rusya yanlıları, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması düşüncesince 25 Şubat 2014'te Parlamentoya bası uygulamaya başladı. 400 yöresinde Rusya yanlısı, Kırım Parlamentosunu basarak Kırım'ın bağımsızlığını anons etmesi düşüncesince plebisit sonucu almasını arzu etti.

Yarımadada askeri üniformalı, üzerlerinde tek bayrak ve ya remiz yok silahlı kişiler, 27 Şubat 2014'ten itibaren amme binalarında kontrolü ele almaya başladı.

"Yeşil adamlar" namına isimlendirilen Rusya yanlısı milis güçleri, endamsız müddette hükümet binalarının yanında Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu da ele geçirdi.

"Yeşil adamlar"ın gölgesinde referandum

Eli silahlı "yeşil adamların" gölgesinde 6 Mart 2014'te birleşen Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması düşüncesince plebisit yapılması sonucu alındığını anons etti. Bu süreçten itibaren yeşil adamlar, Kırım Tatarlarına ve Ukraynalılara bası yaparak onları yarımadadan uzaklaştırmaya çalıştı.

Kırım Tatarları, Parlamentonun bu sonucuna gönül rahatlığı çıkıp boykot sonucu alsa da 16 Mart 2014'te yarımadada sanki referanduma gidildi. Rusya yanlısı silahlı güçlerin kontrolündeki plebisit kararında Moskova'nın da beklediği kararın Kırım'ın Rusya'ya bağlanması anlamında çıkmış bulunduğu bildirildi.

Referanduma ilkin Birleşmiş Milletler (BM) iktisap etmek kabil arsıulusal şirketler ve Türkiye müdahale dayanıklı baş döndürücü yurt gönül rahatlığı çıktı ve referandumu asılsız saydı.

Moskova yönetimi ise referandumu tanıdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve acemi federal yerler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı. Böylece Rusya, Ukrayna'nın arsa bütünlüğünü tanımasına bağlı 1994'te imzaladığı Budapeşte Memorandumu'na karşıt bulunmasına karşın Kırım'ı gayrikanuni eklenmiş etmiş oldu.

Yasa dışı ilhaktan sonraları Kırım Tatar Türklerine baskılar arttı. Kırım'ın Rusya yönetimine geçmesinden sonraları "26 Şubat olayları" sebebi öne sürülerek ilkin yöneticiler iktisap etmek kabil Ukrayna yanlısı Kırım Tatar Türkleri bası dibine alındı, hakları ihlal edilmeye ve tutuklanmaya başladı.

Kırım Tatarlarının iradesini temessül fail Kırım Tatar Milli Meclisi, aşırıcı teşkilat kapsamına makbuz ve faaliyetleri yasaklandı.

Kırım'da 4 Eylül 2021'de de Rus asayiş güçleri, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal'in de aralarında bulunduğu 5 Kırım Tatar Türkü'nü gözaltına aldı ve akabinde Rus mahkemesi mevkuf yargılanmalarına hükmetti.

İlhakın 8. senesinde Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısı

Kırım Yarımadası'nın gayrikanuni ilhakının 8. senesinde Ukrayna'nın öteki şehirleri de Rusya'nın saldırısı dolayısıyla ayrımsız tehlikeyle gönül rahatlığı karşıya kaldı.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce er konuşlandırmaya başladı. ABD, Rusya'nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti.

Batılı ülkeler, Rusya'yı yaptırımlar uygulamakla zılgıt ederken Moskova yönetimi, Donbas'taki ayrılıkçı sanki yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına atak başlattı.

Bir taraftan dü tarafın heyetleri ortada savaşın 5. gününde başlamış olan danışmalar sürse de Rusya'nın, Ukrayna'ya doğudan, kuzeyden ve güneyden saldırısı 21 gündür bitmeme ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, 2 Mart'ta Rus ordusunun Ukrayna'nın Herson şehrini ele geçirdiğini açıkladı.

Yerel basında, "Rusya'nın, Rus ordusunun girmiş bulunduğu Herson'da sanki 'Herson Halk Cumhuriyeti'nin kurulması düşüncesince gerçek olmayan müşterek plebisit düzenlemeyi planladığına" bağlı duyum çıktı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Herson alanında "sahte referandum" planlaması yerinde Rusya'ya kaba yaptırımlar getirilmesini istedi.

Rus birliklerince ele geçirilen Herson kentinde binlerce insan Ukrayna bayraklarıyla sokağa çıktı ve Rusya karşıtı gösteriler düzenledi.

Haftanın Öne Çıkanları

lGuterres'ten 'Ukrayna-Rusya savaşı çekirdeksel arbede olasılığı doğurdu' uyarısı

2022-03-14 19:59 - Dünya

KKTC'de dip kar zımnında kimi metodlar trafiğe kapatıldı

2022-03-13 14:00 - Dünya

Hakkarili genç atık malzemelerden skorsky helikopter yaptı

2022-03-16 00:03 - Gündem

Rusya’dan ayçiçek yağı taşıyan gemi İstanbul'a ulaştı

2022-03-13 22:29 - Gündem

Kocaeli'de kar yağışı çarpıcı oluyor

2022-03-12 23:33 - Gündem

Ukrayna'da canlı Rus asıllı ressam Ankara'dan sulh çağrısı yaptı

2022-03-14 11:50 - Gündem

Amik Ovası'nı besleyici Tahtaköprü Barajı'nın su düzeyi sonuç yağışlarla arttı

2022-03-12 17:04 - Gündem

Putin, Macron ve Scholz ile Ukrayna'daki hali görüştü

2022-03-12 17:56 - Dünya

Cristiano Ronaldo futbol tarihinin en golcü futbolcusu oldu

2022-03-13 00:35 - Spor

Rusya'nın en şişman kömür şirketi SUEK'in anne hissedarı, AB yaptırımları sonrası istifa ett

2022-03-10 13:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya