İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, göçmenlerle bayramlaşma töreninde konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 700 binin üstünde Suriyelinin Türkiye'de dünyaya geldiğini belirterek, "Bu topraklara savaştan, ölümden kaçan insanoğlu geldiler, 700 binin üstünde alem meydana getirdiler. Bu iri ortak zenginliktir." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

Bakan Soylu, Kurban Bayramı nedeniyle PEKOM Merter Polisevi'nde, muhacir çırçıplak maşer kurumlarının temsilcileri ve üyeleriyle bayramlaştı.

Katılımcıların bayramını kutlama fail Soylu, birilerinin kafasında baş döndürücü gaddar ve ziyasız beraberinde evren bulunduğunu tabir ederek, dünyaya doğrultu sağlayan bu kafaların Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, Hacı Bayram-ı Veli'yi, Hacı Bektaş-ı Veli'yi, Pir Sultan Abdal'ı okumadığını, cana bedel vermeyen maatteessüf materyalist beraberinde anlayışları bulunduğunu söyledi.

Bugün dünyanın, o önsezi yüzünden yıldırı eylemlerinde beniz binlerce insanoğlunun öldüğü beraberinde toprak biçimine getirildiğini tamlayan Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"En şişman dava şu ki siz de ego de görüyoruz bunu çözemiyorlar, karıştırıyorlar, toplulukları birbirine düşürüyorlar. İnsanların inançlarını, dinlerini, ulusal değerlerini yaşamalarını engelliyor, ortalığı maatteessüf ağız ağıza karıştırıyorlar lakin çözemiyorlar. Vekalet savaşlarıyla yıldırı örgütleriyle bu işi buraya getirdiler lakin burada içtenlikle söyleyeyim bu işin erte nereye gideceğini bilmiyorlar ve matematik edemiyorlar. Afganistan'da başaramadılar, Suriye'de, Afrika'da başaramadılar. Güney sınırımızın altında beraberinde yıldırı devleti ihdas etmek istiyorlardı onu da başaramadılar. DEAŞ'ı sahaya sürdüler olmadı, PKK/YPG'yi harlatmak istedi, olmadı. Rusya, Çin, ABD, Avrupa ortada dünyayı istedikleri üzere parselletmek istediler, o da olmadı, onu da başaramadılar. Şimdi elimizde beraberinde resim var. Milyonlarca insan, göçmen, insancasına geçinme hakkından ırak beraberinde halde. Kendi topraklarına hasretler, akrabalarına hasretler, çocukluk günlerine hasretler. Dedelerinin topraklarına, ecdatlarının topraklarına hasretler."

Soylu, milletin hem liberalizm aynı zamanda uygarlık değerleriyle ait beraberinde sınamada bulunduğunu vurgulayarak, geçtiğimiz günlerde toplumsal medyada toprak meydan beraberinde vatandaşın metroda Afrikalı aileye müteveccih tepkisine değindi.

Metrodaki aileye müteveccih davranış

Metrodaki şahsın davranışının dini değerlerle bağdaşmadığını kaydeden Soylu, "Geçenlerde, 2-3 gündüz önceki İstanbul'da beraberinde metroda maatteessüf Afrikalı bulunduğunu değerlendirdiğimiz, arkadaşlarımızı arıyorlar inşallah bulacaklar, beraberinde ağababa ile beraberinde kıza on paralık dinimizle örtüşmeyen, on paralık Türklüğümüzle, Müslümanlarımızla örtüşmeyen beraberinde tutum ortaya konmuştur. İlk gördüğümde Allah karşılaşmayı kader ederse o insanlara diyeceğim ki, hem babaya aynı zamanda kızına, zira ego kişi milletime hakeza beraberinde ıssız yakıştıramadım, 'Onun kızgınlığı sana değildir, onun kızgınlığı bizedir. Bizi affet.' diyeceğim." ifadelerini kullandı.

Soylu, beraberinde sınavda olduklarını, istisnaları bu toprakların bildirme etmemesi icap ettiğini belirterek, şu şekilde konuştu:

"Büyük hedeflerin yolcularıyız. İyilikleri anlatacağız, kötülüklerden sakındıracağız. 'Birlikte yağmur vardır.' diyen beraberinde medeniyetin yolcularıyız. Nasıl beraberinde sınavda olduğumuzu biliyoruz. Kimse bizim bu davranışlara kelimesiz kalmamızı bekleyemez. 700 binin üstünde Suriyeli kardeşimiz bu ülkede dünyaya geldi. Bana lazım kızsınlar lazım ne söylerlerse söylesinler. Bir kıta insanoğlunun beraberinde araya geldiği devir annenin ve babanın attığı çığlığın ve sevincin karşılığında, bu topraklara savaştan, ölümden kaçan insanoğlu geldiler, bu topraklarda 700 binin üstünde alem meydana getirdiler. Bu şişman beraberinde zenginliktir. Büyük beraberinde sınavdan geçtik, geçiyoruz. Sadece sonuç on yılda Suriye'deki iç savaştan itibaren değil, bu coğrafya şişman beraberinde sınavdan geçiyor. Birileri bizi henüz şişman sınavlara hazırlıyorsa onları da yeneceğiz. Hep baş başa kardeşliği kazandıracağız."

Programda, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü, İstanbul İl Göç İdaresi Müdür Vekili Bayram Yalınsu, Türkmen Dernekler Federasyonu, Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği, Afganistan STK'lar Birliği, Suriye Platformu, Yemen Dostluk ve Dayanışma Derneği, Irak Türkmeneli İnsan Hakları Derneği temsilcileri de görüşme yaptı.

Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bulutların üzerindeki bayır gelin böceği meraklılarını ağırlıyor

2022-07-04 12:04 - Yaşam

Bolu'da sağanak ve dolu taşkınlara ve hasara hastalık oldu

2022-07-10 01:02 - Gündem

ABD, gazeteci Ebu Akile'nin ölümüne defa açan mermiyi Filistin'e iadeli etti

2022-07-04 08:03 - Dünya

Şehit Piyade Uzman Çavuş Serhat Bal, Düzce'de sonuç yolculuğuna uğurlandı

2022-07-05 19:02 - Gündem

Fatma Girik'in vasiyetnamesi düşüncesince silme davası açıldı

2022-07-07 20:03 - Gündem

Ukrayna Başbakanı Şmıgal, ülkenin kalkınması düşüncesince 750 bilyon dolar icap ettiğini söyledi

2022-07-04 23:03 - Dünya

Koruma altındaki 30 kelaynak göçe kol çırptı

2022-07-08 12:03 - Yaşam

Balkan coğrafyasından mevrut martir ve gazi torunları Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda

2022-07-04 22:03 - Yaşam

2022 yılı ek bütçesi ile e-ticarete müteveccih kanun Resmi Gazete'de yayımlandı

2022-07-07 08:01 - Gündem

Srebrenitsa'daki 'Bir Annenin Eşarbı' projesinde 180 ülkeden 9 bin eşarp sergileniyor

2022-07-10 15:02 - Dünya

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi bildirme edildi

01:05 - Gündem

Emine Erdoğan, BM'de planlı "İslam'da Kadın" oturumuna ileti gönderdi

23:06 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından AP'de gerçekleşen terör propagandasına kınama

22:05 - Gündem

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya