Evliya Çelebi Yolu'nu akın etmek düşüncesince mevrut Hollandalılar, Anadolu insanına fanatik kaldı

Henk Vısser, "Kültür, mekân de huy bizi aşırı etkiledi. Kitapta gördüğümüz bölgeleri keşfettik, bu aşırı hoştu. İnsanlar konuksever ve aşırı yardımsever. Bize daima çay ve benzeşim ikramlarda bulundular. Bunları kullanmak hakkıyla aşırı hoştu." dedi.

Yaşam - 3 yıl önce

Bursa

Amerikalı ortak hanımdan duydukları Evliya Çelebi Yolu’nu üşüşmek düşüncesince Türkiye’ye mevrut Hollandalı Frans Joosstens (62) ve Henk Vısser (63), ilerledikleri rotada Türk insanının misafirperverliğine fanatik kaldı.

Batı Anadolu üstünden ilerleyici ortak kültürel rota oluşturarak, zamanı baştan canlandırmayı ve kültürel bağları baştan oluşturmayı amaçlayan arsıulusal ortak plan bulunan Evliye Çelebi Yolu, ecnebi turistlerin takdirini çekiyor.

Amerikalı ortak hanımdan duydukları Evliya Çelebi Yolu’nu duyduktan sonraları icra ettikleri araştırmanın peşi sıra Türkiye'ye mevrut Hollandalı Frans Joosstens (62) ve Henk Vısser (63), yayan rotayı tamamlamaya çalışıyor.

Rotanın geçmiş olduğu İnegöl'de AA muhabiri ile ortak araya mevrut Frans Joosstens (62) ve Henk Vısser (63), Türkiye’nin saf güzelliği ve Türk insanoğlunun misafirperverliğinden etkilendiklerini anlatım etti.

Ülkelerine döndükten sonraları Evliya Çelebi Yolu ile ilgilendiren ayrışık tanıtımlar yapacaklarını tamlayan Henk Vısser, şu ifadeleri kullandı:

"Misafirperverliğiniz düşüncesince aşırı teşekkürname ederiz. Bu yolu internette gördük ve Amerikalı ortak hanımdan duyduk. Daha sonraları kitabı aldık, yolu araştırdık ve buraya geldik. Kültür, mevki ve natür bizi aşırı etkiledi. Kitapta gördüğümüz bölgeleri keşfettik, bu aşırı hoştu. İnsanlar konuksever ve aşırı yardımsever. Bize daim çay ve benzer ikramlarda bulundular. Bunları kıymetlendirmek hakkıyla aşırı hoştu. Arkadaşlarımızla burayı paylaşacağız. Belki ortak şeyler paylaşacağız, ihtimal ortak şeyler yazacağız, ihtimal ortak betik hazırlayacağız. Ve videoteyp hazırlayacağız. Diğer insanlarla düşüncelerimizi paylaşacağız."

Evliya Çelebi Yolu'nda ayrışık ayraç levhalarının konulması icap ettiğini tamlayan Vısser, "Bu kez kendisince ortak nesne anlatmak istiyorum, önceden yolu hatırlamak aşırı zordu. Ayrıca birtakımı yerlerde kez kayboldu. Yolu hatırlamak düşüncesince birtakımı noktalara ayraç levhaları ayırmak zorundasınız. GPS fark arada ortak yolu tekaüt buluyor. Daha ortak tomar kişiye yetişebilmek düşüncesince buraya erişim kolaylaştırılmalı." dedi.

Türk insanının konuksever ve ülkenin saf güzelliklerinin delici bulunduğunu tamlayan Frans Joosstens (62) ise şu ifadeleri kullandı:

"Ülke düpedüz aşırı güzel. İnsanlar aşırı kibar. mesela buradan ilk İznik'teydik. Bizi gören insanoğlu tarlalarında domates, biber kadar nice şart ağırlama ettiler. Biz on paralık aç kalmadık. Köydeki insanoğlu daim çay ağırlama etti ve başkaca zaman sonbahar, elvan harika. Eğer ciddi çanta çekmek istemiyorsanız, önemsiz moteller kadar bölgeler bulabilirsiniz. Biz dernek kuruyoruz ancak bu az buçuk ciddi çanta taşıyacağınız düşüncesince çelim gerektiriyor. İsterseniz duracak toprak bulabilir, Türk insanından dileyiş edebilirsiniz."

Haftanın Öne Çıkanları

Çağrı Erceber: 'Setlerde can güvenliği, rollerden daha önemli'

2021-10-28 11:28 - Magazin

8 adımda sınav stresinden kurtulmak mümkün

2021-10-28 10:18 - Yaşam

Cicaldau 3. golünü kaydetti

2021-10-25 22:53 - Spor

Kanadalı şirket, Türkiye'ye geçerli silah ambargosu zımnında batkınlık etti

2021-10-27 19:59 - Ekonomi

Avrupa'da en baş döndürücü elektrikli ve hibrit arabalar satılıyor

2021-10-22 12:28 - Ekonomi

Erciyes'in 'titrek kavakları' güz renkleriyle bezendi

2021-10-23 11:23 - Yaşam

Murat Sancak’ın annesi vefat etti

2021-10-28 10:43 - Spor

Patlıcan Vadisi ile Nazilli’nin adını 7 kıtaya duyuran Gandak 97 yaşında vefat etti

2021-10-24 13:48 - Gündem

Köyde 10 senedir yegâne başına canlı Selami Salman evinde Vali Aydoğdu'yu mihman etti

2021-10-22 16:34 - Yaşam

Pfizer: 'Pfizer/BioNTech aşısı 5-11 yaş grubunda yüzde 90.7 etkili'

2021-10-22 19:23 - Dünya

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya