Emektar hemşireler zihinsel engellilere hizmetle sabık 40 yılı anlattı

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 60 yaşın üzerindeki dü hemşiresi, 40 yılı fazla süredir zihinsel engelli hastalara fariza veriyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İstanbul

Hamide Hekimoğlu hastanenin Kronik Erkek servisinde fariza yapıyor. 20 yaşlarında başladığı ve çocukluk düşsel bulunan mesleğinin 41 yılını evi üzere görmüş bulunduğu hastanede geçirdi. Kutsal addettiği sistem hayatında, birtakımı devir zihinsel engelli hastalarının annesi, kimi bazı arkadaşı, birtakımı devir ise kardeşi oldu.

Hemşireliğin sevgisiz yapılamayacağına mümin Hekimoğlu, hastaneye geçmiş vardığında husus bağımlılarına baktığını belirterek, yaşamış bulunduğu ortak anıyı şöyleki anlattı:

"Serviste içki ve husus bağımlısı 18 denli hastamız vardı. Benim üzere ortak acemiyle dalavere devredilmek düşüncesince hastalar sigaraya yasaklı husus süsü verip bahçeye attılar. Ben de doğrudan şefime sav verdim, atılmış maddeyi alıp, incelemeye gönderdik. Sonunda yaman bulunduğu anlaşıldı, hastalar benimle eğlenmiş olsa da şefim dikkatimden ve nazar boncuğu şeyi gözden kaçırmamamdan ötürü teşekkürname etti."

"Merhamet ve insanoğlu sevgisi yapılmaksızın hemşirelik yapılmaz"

Uyuşturucu ve husus bağımlılığı servisinden sonradan zihinsel engelliler servisinde görevlendirilmesinden geçmiş ilkin kırgınlık duysa da giderek servisini aşırı sevdiğini aktaran Hekimoğlu, şöyleki konuştu:

"Onları tanıdıkça hâlâ aşırı sevdim ve bağlandım çünkü ortak bebek gibiler. Suyunu içemiyor, yemeğini yiyemiyor, nazar boncuğu şeyin farkında değiller. Acımadan aşırı acıma duygusu ile yaklaştım onlara. Zaten acıma ve insanoğlu sevgisi yapılmaksızın hakeza ortak serviste hemşirelik yapılmaz. Yeri geliyor tırnağını kesiyoruz, gelişigüzel muhtelif temizliğini yapıyoruz. Hatta vaktiyle bitlenen kimi hastaların saçlarını ortak tane nazar boncuğu ayıklayıp temizlediğimi biliyorum. Öyle hastalar mevcut ki gaitasını avuçlayıp, yatağına sürüyor. Biz bu hastalara ihtimam veriyoruz."

"Görmeyen, lalüebkem hastalanmış yalnızca benimle enformasyon kuruyor"

Bütün hastaları aşırı sevdiğini fakat birileri ile hususi ortak bağlam kurduğunu özetleyen Hekimoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Şu an ortak hastam mevcut konuşamıyor, gözü de görmüyor. Onun yaşlarında ortak oğlum mevcut onun üzere seviyorum, adeta tinsel oğlum. Benim dışımda kimselerle enformasyon kurmuyor, ortak vahit tane ego konuşursam reaksiyon veriyor. Kendini tabir edemediği düşüncesince ona dirlik himaye iç idare hâlâ kaslı durumda. Yine doğudan mevrut ortak hastam vardı, daim kız doğurduğu koca doğurmadı niteleyerek benzeri ve kayınvalidesi çeşidinden dövülüp, şiddete verilen kalıp, sokağa atılmıştı. Bana daim ana derdi. Yıllardır on paralık arayanı soranı olmadı. Bir güneş er suyu fıtığından cerrahi müdahale olmuştum, gelip bacağıma ovuşturma yapardı. Bana aşırı bağlanmıştı."

Çarşamba gato börek günü

Günümüzde şifahane koşulları ve imkanlarının göreve geldiği 41 sene evveliyat ile kıyaslanamayacağını özetleyen Hekimoğlu, "mutlu çarşamba" günlerinde hemşire ve personelin meydana getirdiği kek, börek ve poğaçaları hastalarla ortak arada paylaştıklarını belirtti.

Hekimoğlu, zihinsel engelli hastalarla ayrı ortak bağlam kurduğunu, baştan dünyaya gelse gine hemşire olacağını ve gine zihinsel engellilere ihtimam buyurmak isteyeceğini tabir etti.

"Hastalarla aramızda aşırı uslu ortak çizik var"

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin gayri ortak eski hemşiresi ise "Kronik Erkek" servisinde etkin Gülcivan Duman. 63 yaşındaki Duman, ömrünün 42 yılını zihinsel engelli hastalarla geçirdi.

Mesleğini sevmesinde hastalarla duygudaşlık kurmanın şişman ehemmiyet taşıdığına ayraç fail Duman, "Onların durumunda kılıç de olabilirdik. Mesela ortak hastam vardı, gençliğinde ortak kızı aşırı sevmiş, evlenemeyince, esmer aşk yüzünden hastaneye düşmüş. Bir apayrı hastam annesini ve babasını yitirmiş ve o travmayı atlatamadığı düşüncesince buraya gelmiş. Yani bu hastaneye düzleşmek her insanın başına gelebilir, aşırı uslu ortak çizik mevcut onlarla bizim aramızda." ifadelerine arazi verdi.

Duman, ortak nöbetinde yaşadıklarını ise şöyleki anlattı:

"İlk göreve başladığım yıllardı, hastalanmış çok, olanaklar kısıtlıydı. Bugünkü üzere imkanlarımız yoktu. Koridorun ortasında dü hastalanmış ortak battaniyeyi birer ucundan tutmuş, çekiştiriyordu. İkisi de 'Benim olacak' diyor apayrı ortak nesne demiyordu. Baktım ayıramıyorum, gittim makası aldım battaniyeyi ortadan ikiye böldüm, 'Al birisi senin başkası senin' niteleyerek vakası çözdüm. Yani hastalanmış başına ortak battaniye ve döşek güçlü düşmüyordu eskiden."

55 senedir yatan hastalanmış aileden birisi üzere oldu

Mesleklerinin mihrak noktasının duygudaşlık bulunduğunun altını çizen Duman, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Biz hastaların noktayı geliyor anası noktayı geliyor arkadaşı, dostu oluyoruz. Onları anlamaya idman ve kendimizi onların adına almak aşırı önemli, huysuz hâlde bu iş yapılmaz. Bazen kaybettiğimiz hastalarımız olmaktadır gözyaşı bakımından sözde ortak yakınımızı yitirmiş üzere üzülüp, günlerce ağlıyoruz. Mesela 7 yaşlarında buraya gelip 62 yaşlarında bulunmasına karşın halen burada bulunan ortak hastamız var. Onlar bundan sonradan bizim düşüncesince aileden birisi gibi. Bütün hastalara denktaş davranmaya çalışıyoruz lakin bizlere basıcı hastalara hâlâ imtiyazlı iş ediyoruz. Zira onlar zat başlarına hayatlarını idame ettiremiyorlar."

Hemşireliğin, çocukluk düşsel bulunduğunu aktaran Duman, bundan ötürü 63 yaşlarında bulunmasına karşın hâlâ derinlemesine seneler mesleğini gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da Simge Sağın rüzgarı

2022-09-18 08:01 - Magazin

Fiona Kasırgası, kategori 4 seviyesine çıkabilir

2022-09-21 05:01 - Dünya

Elindeki çatlağa karşın vazgeçmedi, Dünya Güreş Şampiyonası'nda üçüncü oldu

2022-09-17 13:02 - Spor

Bolu'da buğulu kadının meyvelerine müsaadesiz adanmış meydana getirdiği sebebi öne sürülerek el konuldu

2022-09-18 17:01 - Gündem

ABD'den Çin'e uyarı: 'Rusya'ya destek sağlanırsa neticeleri olur'

2022-09-24 11:00 - Dünya

Jorge Jesus: 'Biz daima daha iyi olabileceğimize inanıyoruz'

2022-09-19 03:01 - Spor

Togg Konsept Akıllı Cihazı'nın Türkiye'deki toy durağı Galataport İstanbul oldu

2022-09-20 17:02 - Teknoloji

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakü'de şehitlikleri görüşme etti

2022-09-22 10:04 - Gündem

Willian Arao: 'Taraftarlarla birlikte galibiyeti hak ettiğimizi düşünüyorum'

2022-09-19 04:59 - Spor

NASA'nın sismik uzlaştırıcı InSight, Mars'a sakıt meteorların ses sinyallerini yakaladı

2022-09-20 11:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya