Deniz kaplumbağaları 'Mavi' ve 'Deniz' tedavi edilip gökçe sulara uğurlandı

Hatay'da, yaralı yeşil deniz kaplumbağası ile hasta ve kudretsiz mevcut caretta caretta, Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi'nde sağlıklarına kavuştu.

Yaşam - 2 yıl önce

Hatay

Hatay'da art yüzgeçlerinden vurulan yeşil deniz kaplumbağası "Mavi" ile hasta ve kudretsiz mevcut caretta caretta "Deniz", Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezi'ndeki (DEKİYM) tedavilerinin arkası sıra maviliklere uğurlandı.

Üniversitenin Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Hatay Şube Müdürlüğü iş birliğiyle yerleşke yerleşkesinde 2010 yılından beri bakım verici DEKİYM'de, deniz kaplumbağalarının tedavileri yapılıyor.

Türkiye'de caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının ehemmiyetli analıkızlı dallarından bulunan Hatay sahillerinde yaralı ve hasta şekilde mevcut deniz kaplumbağaları, DEKİYM'deki tedavilerinin arkası sıra tabii hayat alanlarıyla buluşturuluyor.

Yaklaşık 2 ay ilkin iyesiz köpeklerin saldırısı kararı art yüzgeçlerinden vurulan 80 kilogramlık yeşil deniz kaplumbağası ile 4 ay ilkin İskenderun sahilinde hasta ve kudretsiz mevcut 53 kilogramlık caretta caretta da tedavileri düşüncesince DEKİYM'e götürüldü.

Yüzgeçlerinden vurulan yeşil deniz kaplumbağası ameliyat ve koyu bakımının ardından, caretta caretta da tedavi ve iyileştirme süreciyle sağlığına kavuştu.

DEKİYM yöneticileri ve mensupları kabilinden "Mavi" ismi sunulan deniz kaplumbağası ile "Deniz" diyerek bilinen caretta ceratta, Samandağ sahilinden Akdeniz'e uğurlandı.

"Deniz kaplumbağaları dirim bilimsel dengede ehemmiyetli ortak toprak tutuyor"

HMKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, AA muhabirine, merkezlerinde nesli tükenme tehlikesi altında bulunan deniz kaplumbağalarına müteveccih gelişigüzel muhtelif geçmiş yardım, tedavi, koyu bakım ve iyileştirme hizmeti verildiğini söyledi.

Çeşitli nedenlerle gelişigüzel sene aşırı sayıda yaralı ve hasta deniz kaplumbağasının merkezlerine getirildiğini özetleyen Altuğ, hayvanları yaşamda avlamak ve onların tabii ortamlarına kavuşmalarını gelmek düşüncesince ellerinden geleni yaptıklarını anlatım etti.

Bu sene merkezlerine getirilen deniz kaplumbağalarının kimilerini geçinme bağladıklarını, kimilerini ise kurtaramadıklarını aktaran Altuğ, şunları kaydetti:

"Şu anda tedavisi bitmeme fail 3 deniz kaplumbağamız var. Onları da tedavi ettikten sonradan tabii ortamına bırakacağız. Deniz kaplumbağaları dirim bilimsel dengede ehemmiyetli toprak tutuyor. Besin zincirinde gösteriş oynuyor. Yumurtalardan çıkan binlerce yavrudan beş altı tanesinin yaşamda kaldığını düşündüğümüz devir bunların neslinin korunması ehemmiyet bildirme ediyor. Özellikle kadın bireylerin yaşama tutunması ve korunması aşırı henüz önemli. Son 4 yılda sahillerimizde 12 kadın yeşil deniz kaplumbağamızı kapik saldırıları haysiyetiyle kaybettik. Bu sebeple ilkin domestik yönetimlerimize şişman fariza düşüyor. Sahipsiz köpeklerle uğraş edilmesi ve deniz kaplumbağalarının korunmaları önemli. Yaralı ve hasta deniz kaplumbağalarını, senenin gelişigüzel sezonunda tedavilerini yaparak tabii ortamlarına bırakmaya çalışıyoruz. Bu giranbaha ve nesli muhatara altında bulunan canlılarımızın neslinin devamını korumaya çalışıyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Edirne'deki tıbbi ve hoş kokulu nebatat bahçesi çiftçilere 'örnek' olacak

2022-08-17 12:04 - Ekonomi

Bu göldeki çiçekleri koparmanın cezası 109 bin lira

2022-08-18 10:04 - Gündem

Yemen'de BAE destekli güçler Şebve ilinin kontrolünü ele geçirdi

2022-08-12 00:04 - Dünya

Şehit Piyade Sözleşmeli Er Çakır, Osmaniye'de akıbet yolculuğuna uğurlandı

2022-08-16 18:04 - Gündem

Edin Visca'dan kötü haber

2022-08-13 04:02 - Spor

Meksika’da su hortumu sahili birbirine kattı

2022-08-13 00:04 - Dünya

McDonald's Ukrayna'daki restoranlarını baştan açmayı planlıyor

2022-08-11 22:03 - Dünya

İlhan Palut: “Son derece kabul edilemez bir skor ve eleniş”

2022-08-12 03:03 - Spor

Hırvatistan'da Sava Nehri'nin su seviyesinde düşme gözlendi

2022-08-17 20:03 - Dünya

İstanbul-İzmir Otoyolu'ndaki müteselsil kazada 10 isim yaralandı

2022-08-13 22:03 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya