AKPM Türk Heyeti Üyesi Serap Yaşar'dan Avrupa'da kaybolan sığınmacı çocuklar düşüncesince dünyaya ça

AKPM Türk Heyeti Üyesi Serap Yaşar, "Göç akını arttıkça göçmen çocuklar meselesinin de hâlâ aşkın öne çıkıp hal üretilecek ebat kazanması gerekiyor. Dünya ülkeleri itibarıyla ne eyvah ki hâlâ anca müşterek gündemimiz yok." dedi.

Politika - 3 yıl önce

İstanbul

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Heyeti Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, küsurat göçle beraberce göçmen çocuklar meselesinin de öne çıktığını, raporlara uyarınca Avrupa'da beniz binlerce sığınmacı çocuğun kaybolduğunu belirterek, daha evren genelinde bu probleminin çözümü düşüncesince konkre müşterek aşama atılmadığını anlatım etti.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Yaşar, "Avrupa'da kaybolan sığınmacı çocuklar" dair alınacak önlemleri ve atılması müstelzim adımları anlattı.

Göçmen meselesinin 2011'den bu yana dünyanın en ehemmiyetli konusu bulunduğunu dile getiren Yaşar, "Görünen o ki Afganistan'da yaşananlardan sonradan da bu göçmen krizi endamsız vadede sona erecek kabil değil. Bunlar savaşlar, yıldırı ve iç karışıklıklardan meydana mevrut göçler. Bir de hava değişikliğinden olup biten toprak kayması yabana atmamalıyız. O da eklendiğinde dünyanın en ehemmiyetli ruzname maddesi göç ve göçmenlerle ait meseledir." diyerek konuştu.

Yaşar, göçmen çocuklar meselesinin imdi dokunaklı müşterek eritme aldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Göç akını arttıkça göçmen çocuklar meselesinin de imdi müşterek tomar öne çıkıp, imdi müşterek tomar dikkate değer, eritme üretilecek format kazanması gerekiyor. Dünya ülkeleri itibarıyla ne eyvah ki daha anca müşterek ruzname yok. Biz 2020'nin Ocak ayında Avrupa Konseyi'nde Avrupa'daki Kayıp Göçmen ve Mülteci Çocuklar mevzulu raporumuzu geçirdik. Avrupa Konseyi'ne mukayyet 47 ülkenin milletvekillerinin oylamasıyla ve oy birliğiyle geçti bu rapor. Bu tutanağa uyarınca Avrupa'da beniz binlerce çocuk kayıp. Başlarına ne geldiği anlaşılan değil. Yüz binlerce çocuk rakamının altını resmetmek istiyorum. Bazen numara baş döndürücü şişman geliyor ancak bu tespiti ego yapmadım. Bu BM raporlarına girdi. Avrupa Konseyi'nde de sonuç namına benim raporumla da 2324 mahdut kararla bu belirleme edildi. Avrupalı parlamenterlerin oylarıyla... Bu anlamına gelir ki 47 ülkeden minimum müşterek mebus bu oylamaya katıldı ve vaziyetten haberdarlar. Muhtemelen de kişi parlamentolarına taşıdılar."

Raporla bu arada ehemmiyetli müşterek probleminin varlığını belirleme ettiklerini aktaran Yaşar, daha sonra ise eritme önerileri getirdiklerini anlatım etti.

Serap Yaşar, rapordan sonradan dünyada acemi surat koronavirüs (Kovid-19) salgını yaşandığını anımsatarak, "O günden bugüne dünyanın gündemi bambaşka mevzulara kaydı. Bu evlatları rastgele müşterek halükarda arkalamak bizim görevimiz. Bunu istem eylemek de onların hakkı. Bunlar geçmiş çocuk sonradan göçmen ve mülteci. Dolayısıyla rapordan geçmiş hakeza müşterek probleminin varlığı baş döndürücü bilinmiyordu. Şimdi haberdarlar. Bu çocuklar başlangıçta kayboluyordu, demin ise kaybediliyor. Kaybolan rastgele müşterek çocuktan, haberli bulunan hacısı hocası sorumlu. En özellikle da devletler. Devletlerin hakeza müşterek yükümlülüğü var." değerlendirmelerinde bulundu.

Avrupa Polis Teşkilatı'nın (Europol) soluk ve yağız bültenleri bulunduğunu hatırlatan Yaşar, kaybolan evlatların sarı, ölenlerin yağız bültenlere girdiğini, göçmen evlatların ise hiçbirinde toprak almadığını söyledi.

Avrupa'da senkronize müşterek ahbaplık sisteminin olmadığını anlatım fail Yaşar, şöyleki bitmeme etti:

"Diyelim ki bu evlatların müşterek bir aşırı yetim. Refakatsiz, yanlarında anne babaları yok. Kendi babasız çocuklarına uyguladıkları ahbaplık sistemini bu ufaklıklara uygulamıyorlar. Oysa ki bunu ego söylemiyorum. Bunlar, geçmiş çocuk, sonradan göçmen yahut mülteci. Dolayısıyla kişi yurttaşınız bulunan evlatların ehil bulunduğu haklara bu çocuklar da sahip. O topraklarda bulunan, müşterek biçimde ayağını o toprağa basan çocuklar bu korumadan intifa hakkına sahip. Ocak ayında 2 sene dolacak, rastgele müşterek evolüsyon olmadı."

Yaşar, Türkiye'de refakatsiz bulunan evlatların devletin babasız sisteminden yararlandığı bilgisini vererek, şunları söyledi:

"Annesi babası sıfır evlatların korumasından Türkiye'deki göçmen çocuklar da yararlanıyor. Doğru bulunan bu. Bir dayanıklı kabul eylemek istiyorlarsa Türkiye güzel müşterek ülke. Bunu gururla da söylüyorum. Bunu karşılayıcı ülkeler müşterek yükümlülüğü namına getiriyorlar. Yapmayanlar da yükümlülüklerini namına getirmiyorlar. Bunun da arsıulusal hukuka uyarınca müşterek müeyyidesi olmalı. Bu ayın böylelikle gine Avrupa Konseyi'nin güz oturumunda ego de bulunacağım. Göç komisyonunda mevzuyu baştan gündeme getireceğim. Ölü toprağı serilmiş, timsah gözyaşları... Konuyu açtığınızda hacısı hocası yükseliyor hemen müşterek nesne hazırlamaya erişince daha konkre aşama atılmadı."

Devletlerin ve arsıulusal düzenlilik kuruluşlarının sığınmacı çocuklar dair rastgele müşterek ağ kurmadığına aksan karşılayıcı Yaşar, havadan bulunan önlemlerin de alınmadığını belirtti.

Aksiyonsuz müşterek durumla dirlik karşıya olduklarını dile getiren Yaşar, "Konseyde mevzunun hesabına gidince, 'Çok edisyon yapıyorsunuz.' diyorlar. Bana uyarınca müşterek çocuğun kaybolduğu müşterek senaryodan bahsediyorsak her insanın uykularının kaçması lazım. Sadece kapmak yetmez. Konuyu duyan, bilici her insanın uykusunun kaçması lazım." dedi.

Serap Yaşar, göçmen ve göç dair Türkiye'nin ehemmiyetli müşterek dayanıklı bulunduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Türkiye dünyanın vicdanı oldu. Bunu da gururla söylüyorum. Dünya adamlık ve göç evveliyatına yazılacak müşterek göç yönetimimiz var. Her ne derece siyaseten menfi müşterek iddia namına sahada dursa üstelik günün böylelikle müşterek beniz sene sonradan yapılanlar yazıldığında gene önümüze gelecek. Bu, adamlık tarihine, milletimiz ve dümen itibarıyla müspet müşterek ebat namına yazılacak."

Kamuoyunun sayıya odaklandığını özetleyen Yaşar, sayıdan artma evlatların başına gelenlerin düşünülmesi icap ettiğini dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya ikinci doz aşıda Türkiye ortalamasının üzerinde

2021-09-21 15:14 - Sağlık

Aşı yaptırmayan hamile kadın koronaya yakalandı “Pişmanım” dedi

2021-09-21 15:44 - Sağlık

Kulaktan çıkan davetsiz misafirler, görenleri şaşırtıyor

2021-09-21 16:28 - Sağlık

DSÖ Sözcüsü Harris'ten aşı karşıtlarına tepki: Sosyal medya yerine güvenilir kaynaklara başvuru

2021-09-21 14:24 - Sağlık

Uluslararası Kanser ve İyon Kanalları Kongresi çevrimiçi gerçekleştirildi

2021-09-21 15:49 - Sağlık

İstanbul'da aşılama oranı yüzde 83,4'e ulaştı

2021-09-21 16:18 - Sağlık

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu 2021-2022 akademik yıl açılışını gerçekleştirdi

2021-09-22 12:30 - Eğitim

Manavgat'ta orman yangını büyümeden söndürüldü

2021-09-22 15:06 - Gündem

Kestane çiçeği çayının antioksidan seviyesi yüksek çıktı

2021-09-20 14:23 - Sağlık

New York’ta Türkevi binasının açılışı yarın yapılacak

2021-09-19 11:54 - Dünya

İlgili Haberler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hatay’da su yok” iddialarına yanıt verdi

08:05 - Politika

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması

01:05 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Afet Yönetim Kurulu kuruluyor'

22:06 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçim tarihi açıklaması!

13:05 - Politika

Emeklilikle Yaşa Takılanlar kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

07:08 - Politika

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya